Košík 0x

0,00 €

Ako vybrať strešný nosič

Blog > Ako vybrať strešný nosič

26.06.2019

Ako vybrať strešný nosič

Výber strešného nosiča závisí od typu vozidla, typu strechy a materiálového prevedenia nosiča. Ak chcete prevážať bicykle, lyže, surfy, potrebujete najprv základný strešný nosič, na ktorý sa montujú nosiče bicyklov, nosiče lyží, nosiče windsurfingov, alebo nosiče určené špeciálne pre prepravovaný náklad. Strešné nosiče sa skladajú z viacerých segmentov podľa výrobcu, alebo typu strechy, môžu pozostávať z kitu, pätiek a priečok. Strešný nosič sa vždy predáva ako komplet dvoch priečok (okrem dodávkových vozidel, kde môžu byť priečky 3 alebo aj 4). Zámky k strešným nosičom niekedy nie sú súčasťou setu, ale treba ich dokúpiť napr. u strešných nosičov  MENABO THEMA. Predávame strešné nosiče THULE, MENABO, GEV, DIHENG. Sme priamy dovozca strešných nosičov THULE, MENABO.

Typy striech

narmalna strecha Strecha bez upevňovacích bodov a bez permanentných pozdĺžnikov (lyžiny, hagusy, railingy) namontovaných od výrobcu.  Štandardné maximálne povolené zaťaženie strechy vozidla je 50-75 kg (závisí od typu vozidla a je uvedené v knižke od vozidla). Maximálne zaťaženie nosiča je 75 kg.

normalna strecha kit V tomto prípade potrebujete nosič s kitom ktorého profilované plechové úchyty prichytávajú nosič o roh strechy pod dvere.

upevnovacie body Strecha s upevňovacími bodmi. V streche sú kotevné body, väčšinou sú skryté pod krytom, alebo tesniacou gumou. Štandardné maximálne povolené zaťaženie strechy vozidla je 50-75 kg (závisí od typu vozidla a je uvedené v knižke od vozidla). Maximálne zaťaženie nosiča je 100 kg.

upevnovacie body kit Ak sú na streche kotevné body (väčšinou sú skryté pod krytom, alebo tesniacou gumou) potrebujete nosič s kitom, ktorého plechové úchyty alebo skrutky zapadnú, alebo sa priskrutkujú do kotevných bodov v streche.

 lyzinyStrecha s pozdĺžnymi nosníkmi (lyžiny, hagusy, railingy). Ak je vozidlo vybavené nosníkmi od výrobcu, potrebujete priečny nosič s pätkami na pozdĺžnik. Štandardné maximálne povolené zaťaženie strechy vozidla je 75-100 kg (závisí od typu vozidla a je uvedené v knižke od vozidla). Maximálne zaťaženie nosiča je 100 kg.

lyziny kit Pätky prichytávajú nosič o permanentné pozdĺžniky.

integrovane lyziny Strecha so zapustenými pozdĺžnymi nosníkmi (integrované lyžiny) Ak je vozidlo vybavené zapustenými  nosníkmi od výrobcu, potrebujete priečny nosič s kitom ktorého profilované plechové úchyty prichytia pätku o integrovaný pozdĺžnik. Rozdiel medzi pozdĺžnym nosníkom a zapusteným pozdĺžnym nosníkom je v priestore pod nosníkom, kým u normálneho (nezapusteného nosníku) je priestor medzi nosnikom a strechou cca 3-5 cm, u zapusteného nosníku nie je žiadny priestor medzi strechou a nosníkom (je zapustený v streche vozidla). Štandardné maximálne povolené zaťaženie strechy vozidla je 50-75 kg (závisí od typu vozidla a je uvedené v knižke od vozidla). Maximálne zaťaženie nosiča je 75 kg.

integrovane lyziny kit Profilované plechové úchyty prichytia pätku o integrovaný pozdĺžnik.

Maximálne povolené zaťaženie strechy a max. zaťazenie nosiča

 

maximalne zatazenie Maximálne povolené zaťaženie strechy a max. zaťazenie nosiča je veľmi doležitá informácia pri výbere nosiča aj príslušenstva, ako sú strešné boxy a ďalšie nastavbové nosiče. Maximálne zaťaženie strechy je uvedené v knižke od vozidla prípadne v technickom preukaze. Max. hmotnosť nákladu = max. zaťaženie strechy - hmotnosť nosiča - hmotnosť strešného boxu. Napríklad ak je max. zaťaženie strechy 75 kg, nosič má hmotnosť 7 kg a box 18 kg, potom max. hmotnosť nákladu, ktorý môžete prevážať v boxe je m=75-7-18= 50 kg, takže do boxu môžete naložiť max. 50 kg nákladu. Preto si treba uvedomiť či kupovať najväčší box s hmotnosťou 26 kg a max. zaťažením 75 kg pri max. povolenom zaťažení strechy 50 kg.  Max. zaťaženie nosiča závisí od zloženia nosiča a od výrobcu nosiča.

Výber priečok (priečnych tyčí)

 

Výber priečok (priečnych tyčí) priečky sa dodávajú buď oceľové s poplastovanou čiernou úpravou, ktorá je odolná voči poškriabaniu ale majú obdĺžnikový prierez, čo zvyšuje aerodynamický hluk a spotrebu vozidla. Hliníkové priečky majú oblý až kvapkovitý prierez, čo priaznivo ovplyvňuje aerodynamický hluk a spotrebu, hliníkové nosiče sú vybavené tkzv. T-drážkou, do ktorej sa upevňuje príslušenstvo, ako nosiče lyží, bicyklov príp. boxy. Nevýhodou je, že u niektorých typov príslušenstva nie je adaptér do T-drážky súčasťou výrobku, ale je potrebné ho dokúpiť. Novým trendom sú vyťahovacie priečky THULE Slidebar, ktoré sa dajú vytiahnuť aj s namontovaným nosičom bicykla, lyží, kôli jednoduchšej manipulácii. Podmienkou je pripevnenie nastavbových nosičov do T-drážky.   Niektoré nosiče sa dodávajú predmontované (MENABO), alebo ich treba zmontovať podľa priloženého obrázkového návodu, pričom všetky potrebné súčasti, aj náradie ktoré je potrebné k montáži je obsiahnuté v balení.

Zadajte Vaše vozidlo do konfigurátora strešných nosičov v nasledovnom poradí:

1. Značka auta

2. Model auta a rok výrovy

3. Typ strechy 

a systém vyhľadá všetky vhodné nosiče pre Vaše vozidlo.

2024    autorelax.sk