Košík 0x

0,00 €

Ako vybrať snehové reťaze

Blog > Ako vybrať snehové reťaze

26.06.2019

Snehové reťaze KONIG THULE. Pri výbere snehových reťazí je dôležité si uvedomiť, na aké vozidlo  ich mienite použiť a aký komfort obsluhy očakakávate. Jednotlivé  modely sa odlišujú hustotou priečnych sekcií resp. trakciou, a komfortom nasadenia snehovej reťaze na koleso. Snehové reťaze pre OFF ROAD, SUV, 4x4, a dodávky sú zosilené snehové reťaze s väčšími očkami, ktoré sú odlišné od snehových reťazí pre osobné vozidlá. Veľa nových vozidel má veľmi malý voľný priestor medzi pneumatikou a podvozkovými časťami, čo vyžaduje použitie snehových reťazí s tenkými 7 mm očkami THULE KONIG K-Sim (CK-7), alebo snehové reťaze s vonkajšou montážou THULE KONIG K-SUMMIT, ktoré nezasahujú do vnútornej strany pneumatiky. Preto je potrebné vyberať snehové reťaze podľa typu vozidla a rozmeru pneumatík nie len podľa rozmeru pneu, pretože sa Vám môže stať že nesprávne vybrané snehové reťaze môžu poškodiť podvozkové časti Vášho vozidla! Snehové reťaze sa môžu uvoľňovať stlačením tlačidiel THULE KONIG Easy Fit, alebo potiahnutím západky THULE KONIG CS-9, odskrutkovaním  z pôvodnej skrutky na kolese THULE KONIG K-SUMMIT, alebo je potrebné rozopnúť pružný kábel na vnútornej strane kolesa - ostatné modely. Pre lepšiu trakciu sú niektoré modely vybavené priečnymi očkami, aby narušili ľad - model THULE KONIG CL-10.  

Základné systémy montáže snehových reťazí

snehove retaze druhy montaze

Veľa nových vozidel má veľmi malý voľný priestor medzi pneumatikou a podvozkovými časťami, čo vyžaduje použitie snehových reťazí s tenkými očkami THULE CK-7, alebo reťaze s vonkajšou montážou THULE K-SUMMIT, ktoré nezasahujú do vnútornej strany pneumatiky.

Systémy napínania snehovej reťaze sú buď nohou zatlačením na pedál, alebo rukou natiahnutím šponovacieho lana.

snehove retaze napinacie systemy

Uvoľňovacie systémy snehových reťazí

snehove retaze uvolnovanie

Snehové reťaze sa môžu uvoľňovať stlačením tlačidiel THULE CU-9, alebo potiahnutím západky THULE CS-10, alebo je potrebné rozopnúť pružný kábel na vnútornej strane kolesa. Reťaze s vonkajšou montážou sa uvoľnujú odskrutkovaním z pôvodnej skrutky na kolese. Pre lepšiu trakci sú niektoré modely vybavené priečnymi očkami, aby narušili ľad THULE CS-10.

Ako vybrať snehové reťaze na auto:

snehove retaze vyber 1  Skontrolujte rozmer pneumatík na vozidle.

  Zistite v príručke od vozidla, či je použitie snehových reťazí povolené na rozmer pneumatík, ktoré sú namontované na vozidle. Vo vyhľadávači snehových reťazí zadajte značku auta, typ auta a rok výroby a rozmer pneumatík a sytém vyhľadá všetky vhodné snehové reťaze pre Vaše auto.

 Pamätajte na to, že reťaze sa montujú na kolesá hnanej nápravy. U vozidiel 4x4 sa reťaze montujú podľa doporučenia v knižke od auta, alebo na prednú nápravu.

Ako namontovať snehové reťaze na auto.

Pretiahnúť žltú koncovku za koleso, predtým skontrolovať či snehová reťaz nie je zauzlená.

Spojiť lanový uzáver snežnej retaze na vonkajšej strane kolesa.

snehove retaze montaz 3 Zaháknuť bočnú obvodovú reťaz.

snehove retaze montaz 4 Prevliecť koncovku napínacej snehovej reťaze cez uzáver a zaháknuť koncovku. Bočná reťaz sa došponuje bud automaticky počas jazdy (len systémy s automatickým došponovaním), alebo po prejdení 100 metrov je potrebné zastaviť a bočnú reťaz znovu napnúť.

 KONIG katalóg v pdf.

Sú snehové reťaze povinné ?

Snehové reťaze sú súčasťou povinnej výbavy vozidla len pre nákladné vozidlá s max. hmotnosťou nad 12 ton podľa vyhlášky 134/2018 Z.z. snehové reťaze svojimi rozmermi určené aspoň pre jednu z hnacích náprav v čase od 15. novembra do 31. marca; platí len pre vozidlá kategórie N3 okrem terénnych vozidiel kategórie N3G.

Pokiaľ je na Slovensku od 15. novembra do 31. marca ceste umiestnená príkazová dopravná značka C14 – použiť protisklzové reťaze a je na ceste súvislá vrstva snehu alebo ľadu ste povinný použiť snehové reťaze na vozidle. Koniec úseku ozačuje príkazová dopravná značka C18 – koniec použitia protisklzových reťazí. Neuposlúchnutie nasadenia snehových reťazí môže znamenať pokutu.

2024    autorelax.sk